Jadłospis

JADŁOSPIS

03.06.2019r. poniedziałek

Śniadanie: grahamka, kajzerka z masłem, ser żółty, szynka, pomidor, kiełki brokuła, płatki jęczmienne na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: truskawki świeże

Obiad: zacierkowa, spaghetti z mięsem wieprzowym, ogórek małosolny, kompot

Podwieczorek: chleb biały z masłem, twarożkiem, dżemem lub brzoskwiniami, szynka, rzodkiewka, herbata z melisą

04.06.2019r. wtorek

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, szynka, sałata zielona, pomidor, kakao, herbata ow.

II śniadanie: sok jabłkowo-gruszkowy, marchewka do chrupania

Obiad: zupa z czerwonej soczewicy, naleśniki z białym serem i musem truskawkowym, kompot

Podwieczorek: chleb żytni, biały z masłem, pasztet drobiowy, ogórek świeży, herbata rumiankowa

05.06.2019r. środa

Śniadanie: chleb żytni, biały z masłem, pasta z jaj, szczypior, rzodkiewka, kiełbasa krakowska, kasza manna na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: banan

Obiad: grochówka, potrawka z kurczaka, ziemniaki, buraczki, kompot

Podwieczorek: chałka z masłem, napój pomarańcza z miętą i miodem

PIKINIK RODZINNY

06.06.2019r. czwartek

Śniadanie: chleb biały, orkiszowy z masłem, ser topiony, pasztet drobiowy, papryka, ogórek małosolny, papryka, płatki kukurydziane na mleku, herbata owocowa 

II śniadanie: truskawki świeże                                         

Obiad: krem z brokułów z grzankami, gulasz wołowy, kasza bulgur, brokuły na parze, kompot

Podwieczorek: budyń waniliowy, borówki, ciasteczka b/c

07.06.2019r. piątek

Śniadanie:  bułka wrocławska, chleb żytni z masłem, polędwica drobiowa, ogórek świeży, rzodkiewka, kawa z mlekiem, herbata owocowa

II śniadanie: gruszki

Obiad: krupnik z kaszą jaglaną, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty, lemoniada

Podwieczorek: ciasto z rabarbarem*, herbata z rumiankiem

10.06.2019r. poniedziałek

Śniadanie: bułka dyniowa z masłem, ser żółty, szynka, papryka, pomidor, zacierki na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: truskawki świeże

Obiad: barszcz czerwony, filet z indyka z warzywami, ryż brązowy, sałata zielona z pomidorami i oliwą, kompot

Podwieczorek: racuszki z jabłkiem, herbata z miętą

11.06.2019r. wtorek

Śniadanie: bułka wrocławska, chleb żytni z masłem, pasta z twarożku z jogurtem greckim, szczypiorek, rzodkiewka, pasztet drobiowy, herbata owocowa 

II śniadanie: arbuz

Obiad: neapolitańska, kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot

Podwieczorek; kisiel, wafle ryżowe, kiwi

12.06.2019r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, parówki z szynki na ciepło, ketchup, ogórek kwaszony, kakao, herbata owocowa

II śniadanie:  soczek wieloowocowy, marchewka i kalarepa do chrupania

Obiad: grochowa, makaron z białym serem i polewą truskawkowo- jogurtową, kompot

Podwieczorek: chleb tostowy na ciepło z szynką, serem żółtym i papryką,

 13.06.2019r. czwartek

Śniadanie: chleb graham, biały z masłem, jajo w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem i ogórkiem kwaszonym, płatki ryżowe na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: gruszki                                                             

Obiad: marchewkowa z grzankami, pulpet wieprzowy w sosie koperkowym, kasza pęczak, bukiet warzyw na parze, kompot

Podwieczorek: koktajl mleczno- truskawkowy, paluch z makiem

14.06.2019r. piątek

Śniadanie: chleb biały, razowy z masłem, pasta z kiełbasy, ogórek świeży, kawa z mlekiem, herbata owocowa

II śniadanie: banan

Obiad: ryżanka, ryba po grecku, ziemniaki, lemoniada

Podwieczorek: jogurt naturalny,  brzoskwinie, borówki, pałki kukurydziane z otrębami

  • Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty zastępcze m.in. mleko ryżowe, margaryna Rama Olivio.
  • Dzieci w przedszkolu mają całodzienny dostęp do spożywania wody Żywiec Perła
  • * wyrób własny

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy, należy zbadać je pod kontem alergii ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2 Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3 Ryby i produkty pochodne  Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4 Soja i produkty pochodne W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6 Seler i produkty pochodne Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7 Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8 Dwutlenek siarki Składnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy            w piecu konwekcyjno-parowym.

Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze, a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.