Jadłospis

JADŁOSPIS

14.10.2019r. poniedziałek

Śniadanie: grahamka, kajzerka z masłem, ser żółty, szynka, pomidor, papryka żółta, płatki makaron na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: jabłka

Obiad: kalafiorowa, risotto z mięsem wieprzowym, ogórek kwaszony, kompot

Podwieczorek: chleb biały z masłem, serek Almette, papryka lub dżem niskosł., herbata z melisą

15.10.2019r. wtorek

Śniadanie: chleb żytni, biały z masłem, pasta z jaj, szczypior, rzodkiewka, kiełbasa krakowska, kasza manna na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: banan

Obiad: rosół z makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot

Podwieczorek: koktajl mleczno- owocowy, paluch z makiem

16.10.2019r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, szynka, sałata zielona, pomidor, kakao, herbata owocowa

II śniadanie: sok jabłkowo-gruszkowy, marchewka do chrupania

Obiad: zupa z czerwonej soczewicy, pierogi z białym serem i śmietanką lub malinami, kompot

Podwieczorek: chleb żytni, biały z masłem, pasztet drobiowy, ogórek świeży, napój pomarańcza z miętą

17.10.2019r. czwartek

Śniadanie: chleb biały, orkiszowy z masłem, ser topiony, pasztet drobiowy, papryka, ogórek kwaszony, papryka, płatki kukurydziane na mleku, herbata owocowa 

II śniadanie: winogrona                                                    

Obiad: krem z zielonego groszku z grzankami, gulasz wołowy, kasza bulgur, bukiet warzyw na parze, kompot

Podwieczorek: placuszki z dyni, herbata z miętą

18.10.2019r. piątek

Śniadanie:  bułka wrocławska, chleb żytni z masłem, polędwica drobiowa, ogórek świeży, rzodkiewka, kawa z mlekiem, herbata owocowa

II śniadanie: gruszki

Obiad: krupnik z kaszą jaglaną, ryba po grecku, ziemniaki, lemoniada

Podwieczorek: ciasto pomarańczowe*, herbata owocowa

21.10.2019r. poniedziałek

Śniadanie: bułka dyniowa z masłem, ser żółty, szynka, papryka, pomidor, zacierki na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: jabłko

Obiad: barszcz czerwony, filet z indyka z warzywami, ryż brązowy, surówka z białej kapusty, kompot

Podwieczorek: chleb tostowy na ciepło z szynką, serem żółtym i papryką, herbata owocowa

22.10.2019r. wtorek

Śniadanie: bułka wrocławska, chleb żytni z masłem, pasta z twarożku z jogurtem greckim, szczypiorek, rzodkiewka, szynka drobiowa, herbata owocowa 

II śniadanie: winogrona rodzynkowe

Obiad: neapolitańska, kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot

Podwieczorek; kisiel, wafle ryżowe, jabłko

23.10.2019r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, parówki z szynki na ciepło, ketchup, ogórek kwaszony, kakao, herbata owocowa

II śniadanie:  soczek wieloowocowy, naturalnie suszone jabłka

Obiad: grochowa, makaron z białym serem i polewą truskawkowo- jogurtową, kompot

Podwieczorek: sałatka warzywna ( kasza kuskus, pomidor koktajlowy, ogórek kwaszony, oliwa, prażone pestki dyni), bułka z masłem, herbata owocowa

24.10.2019r. czwartek

Śniadanie: chleb graham, biały z masłem, jajo w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem i ogórkiem kwaszonym, płatki ryżowe na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: gruszki                                                             

Obiad: kartoflanka, makaron tagiatelle z zielonym pesto i piersią z kurczaka, pomidorki, kompot

Podwieczorek: ciasto zebra*, napój z cytryną, imbirem i  miodem

25.10.2019r. piątek

Śniadanie: chleb biały, razowy z masłem, pasta z kiełbasy, ogórek świeży, kawa z mlekiem, herbata owocowa

II śniadanie: banan

Obiad: ryżanka, pulpeciki rybne w sosie koperkowym, ziemniaki, sur. z kwaszonej kapusty, lemoniada

Podwieczorek: jogurt naturalny z brzoskwinią, pałki kukurydziane z otrębami

Prosimy o dokładne zapoznanie się z jadłospisem, gdyż występować w nim mogą substancje alergizujące takie jak

mleko, jaja, kukurydza, pomidory, orzechy, seler, sezam, soja, gorczyca, gluten, zboża

  • Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty zastępcze m.in. mleko ryżowe, margaryna Rama Olivio.
  • Dzieci w przedszkolu mają całodzienny dostęp do spożywania wody Żywiec Perła
  • * wyrób własny

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy, należy zbadać je pod kontem alergii ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2 Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3 Ryby i produkty pochodne  Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4 Soja i produkty pochodne W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6 Seler i produkty pochodne Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7 Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8 Dwutlenek siarki Składnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy            w piecu konwekcyjno-parowym.

Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze, a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.