Jadłospis

JADŁOSPIS

02.09.2019r. poniedziałek

Śniadanie: grahamka, kajzerka z masłem, ser żółty, szynka, , ogórek kwaszony, płatki kukurydziane na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: arbuz

Obiad: pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem, kotlet mielony, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot

Podwieczorek: kisiel, wafle ryżowe, maliny

03.09.2019r. wtorek

Śniadanie: chleb biały, razowy z masłem, pasta z jaj z jogurtem naturalnym, kiełbasa krakowska, szczypiorek, rzodkiewka, płatki jaglane na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: nektarynki

Obiad: barszcz czerwony, filet z indyka z warzywami, ryż brązowy, sur. z białej kapusty, kompot

Podwieczorek: jogurt owocowy lub mus owocowy, ciasteczka b/c z masłem klarowanym

04.09.2019r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, szynka, rukola, pomidory, kakao, herbata owocowa 

II śniadanie: soczek wieloowocowy, marchewka do chrupania

Obiad: zupa z czerwonej soczewicy, naleśniki z białym serem lub dżemem, mus z malin, kompot

Podwieczorek: bułka kukurydziana z masłem, warzywa do chrupania (marchew, papryka, kalarepa, herbata owocowa

05.09.2019r. czwartek

Śniadanie: chleb biały, orkiszowy z masłem, pasztet drobiowy, ser żółty, pomidor, ogórek małosolny, płatki owsiane na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: gruszki                                                           

Obiad: ogórkowa, gulasz wołowy, kasza gryczana, świeża fasolka szparagowa na parze, kompot

Podwieczorek: placki z cukini, herbata z miętą

06.09.2019r. piątek

Śniadanie: chleb biały, żytni z masłem, polędwica drobiowa, sałata, rzodkiewka, kawa z mlekiem, herbata owocowa

II śniadanie: winogrona

Obiad: ryżanka, filet z dorsza z sezamem, ziemniaki, sur. z kapusty kwaszonej, lemoniada

Podwieczorek: bułka wrocławska z masłem, ser biały lub szynka, borówki, napój pomarańcza z miętą i miodem

09.09.2019r. poniedziałek

Śniadanie: chleb biały, graham z masłem, jajo gotowane, polędwica sopocka, rzodkiewka, papryka, płatki kukurydziane na mleku herbata owocowa

II śniadanie: brzoskwinia

Obiad: krem z pora, spaghetti z makaronem pełnoziarnistym i mięsem mieszanym, ogórek kwaszony kompot

Podwieczorek: chałka z masłem, maliny, napój cytryna z miodem

10.09.2019r. wtorek

Śniadanie: chleb żytni, biały z masłem, serek topiony, kiełbasa krakowska podsuszana, pomidor, ogórek świeży, płatki ryżowe na mleku, herbata owocowa 

herbata owocowa

II śniadanie: winogrona rodzynkowe

Obiad: kalafiorowa, pulpeciki drobiowe z indyka w sosie brokułowym, ziemniaki, sałata lodowa z papryką i pomidorem w sosie Vinegret, kompot

Podwieczorek: budyń waniliowy lub kisiel, maliny świeże, ciasteczka b/c z otrębami 

11.09.2019r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, schabem pieczonym* , mix sałat, pomidor, kakao, herbata owocowa

II śniadanie: sok jabłkowy, młoda marchewka do chrupania

Obiad: fasolowa, makaron z serem mascarpone i  szpinakiem, kompot

Podwieczorek: tosty pełnoziarniste, ser żółty, szynka, ketchup, ananas, herbata z melisą

12.09.2019r. czwartek

Śniadanie: chleb orkiszowy, biały z masłem, pasta z tuńczyka z jajem, pasztet drobiowy, szczypiorek, papryka żółta, herbata owocowa

II śniadanie: nektarynki                                                         

Obiad: kapuśniak , gulasz wieprzowy, kasza pęczak, brokuły na parze, kompot

Podwieczorek: ciasto drożdżowe*, herbata owocowa

13.09.2019r. piątek

Śniadanie: bułka wrocławska, chleb wieloziarnisty z masłem, filet z kurczaka gotowany, kawa z mlekiem, herbata owocowa

II śniadanie: gruszka

Obiad: krupnik z kaszą jaglaną, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, lemoniada

Podwieczorek: ryż z jabłkiem i cynamonem

  • Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty zastępcze m.in. mleko ryżowe, margaryna Rama Olivio.
  • Dzieci w przedszkolu mają całodzienny dostęp do spożywania wody Żywiec Perła
  • * wyrób własny

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy, należy zbadać je pod kontem alergii ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2 Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3 Ryby i produkty pochodne  Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4 Soja i produkty pochodne W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6 Seler i produkty pochodne Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7 Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8 Dwutlenek siarki Składnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy            w piecu konwekcyjno-parowym.

Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze, a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.