Jadłospis

JADŁOSPIS

20.05.2019r. poniedziałek

Śniadanie: grahamka, kajzerka z masłem, ser żółty, szynka, kiełki słonecznika, pomidor, płatki kukurydziane na mleku, herbata owocowa, banan

II śniadanie: banan

Obiad: krupnik, młoda kapustka z mięsem wieprzowym, ziemniaki, kompot

Podwieczorek: chleb biały z masłem, dżemem niskosłodzonym, jabłko, herbata owocowa

21.05.2019r. wtorek

Śniadanie: chleb biały, razowy z masłem, twaróg półtłusty, brzoskwinie lub miód, szynkówka, pomidor, płatki ryżowe na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: winogrona bezpestkowe

Obiad:  botwinka, pieczona pałka z kurczaka, ryż biały, surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną fasolką, kompot

Podwieczorek: chałka z  masłem, kiwi, napój cytryna z imbirem i miodem

22.05.2019r. środa

Śniadanie:  chleb wieloziarnisty z masłem, pieczony filet z indyka, pomidor, kakao, herbata owocowa 

II śniadanie: sok owocowy, marchewka do chrupania

Obiad:  szczawiowa z jajem, makaron z twarożkiem i polewą truskawkowo- jogurtową, kompot

Podwieczorek: hot dog z parówka z szynki, ogórek małosolny, ketchup, herbata owocowa

23.05.2019r. czwartek

Śniadanie: chleb biały, graham z masłem, pasta z jaj z jogurtem naturalnym, szczypiorek, rzodkiewka, pasztet z pieca, kasza manna na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: jabłko                                                            

Obiad: krem z zielonego groszku z grzankami, pulpet wieprzowy w sosie własnym, kasza kus kus, surówka z czerwonej kapusty, kompot

Podwieczorek: racuchy z rabarbarem i  rodzynkami, herbata z rumiankiem

24.05.2019r. piątek

Śniadanie: bułka słonecznikowo- dyniowa z masłem, szynka, ogórek świeży, papryka żółta, kawa z mlekiem, herbata owocowa

II śniadanie: jabłko

Obiad: grysik z kaszą kukurydzianą na rosole, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty, lemoniada

Podwieczorek: jogurt owocowy, wafle ryżowe z amarantusem

27.05.2019r. poniedziałek

Śniadanie: grahamka, kajzerka z masłem, ser żółty, szynka, papryka, pomidor, płatki owsiane na mleku,  herbata owocowa

II śniadanie: banan

Obiad: koperkowa, kolorowy kociołek z mięsem drobiowym i makaronem, ogórek małosolny, kompot

Podwieczorek: rogal maślany, truskawki świeże, herbata owocowa

28.05.2019r. wtorek

Śniadanie: chleb biały, razowy z masłem, serek topiony, kiełbasa krakowska, ogórek kwaszony, rzodkiewka, płatki jaglane na mleku, herbata owocowa 

herbata owocowa

II śniadanie: truskawki świeże

Obiad: neapolitańska z makaronem, kotlet mielony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot

Podwieczorek: kisiel, ciasteczka b/c, jabłka

15.05.2019r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, szynka , mix sałat, pomidor, kakao, herbata owocowa

II śniadanie: soczek wieloowocowy, jabłko

Obiad: grochowa, kluski leniwe lub kopytka, sałatka owocowa, kompot

Podwieczorek: chleb tostowy pełnoziarnisty na ciepło, szynka, ser żółty, ketchup, papryka

16.05.2019r. czwartek

Śniadanie: chleb orkiszowy, biały z masłem, jajo gotowane, polędwica drobiowa, szczypior, pomidor, ogórek małosolny, makron na mleku,  herbata owocowa

II śniadanie: winogrona                                                        

Obiad: kalafiorowa, bitki wołowe, kasza gryczana, fasolka szparagowa, kompot

Podwieczorek: koktajl mleczno-truskawkowy, paluch z makiem

17.05.2019r. piątek

Śniadanie: bułka wrocławska z masłem, pasta z makreli, szczypiorek, pasztet drobiowy, pomidory, kawa z mlekiem, herbata owocowa

II śniadanie: gruszki

Obiad: marchewkowa z grzankami, kotlet jajeczny, ziemniaki, sałatka wiosenna, kompot

Podwieczorek: ciasto pomarańczowe*, sok jabłkowy

  • Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty zastępcze m.in. mleko ryżowe, margaryna Rama Olivio.
  • Dzieci w przedszkolu mają całodzienny dostęp do spożywania wody Żywiec Perła
  • * wyrób własny

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy, należy zbadać je pod kontem alergii ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2 Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3 Ryby i produkty pochodne  Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4 Soja i produkty pochodne W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6 Seler i produkty pochodne Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7 Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8 Dwutlenek siarki Składnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy            w piecu konwekcyjno-parowym.

Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze, a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.