Jadłospis

JADŁOSPIS

28.09.2020r. poniedziałek

Śniadanie: grahamka, kajzerka z masłem, ser żółty, polędwica drobiowa, papryka, rzodkiewka, płatki jaglane na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: arbuz

Obiad: marchewkowa z grzankami, schab w sosie własnym z płatkami migdałów, ryż paraboliczny, buraczki, kompot

Podwieczorek: gotowane jabłko z budyniem, słomki kukurydziane

29.09.2020r. wtorek

Śniadanie: chleb orkiszowy, biały z masłem, jajo gotowane, szynka, szczypior, rzodkiewka, płatki kukurydziane na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: banan

Obiad: pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem, kotlet mielony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot

Podwieczorek: kisiel, wafle ryżowe ze słonecznikiem, melon

30.10.2019r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, schab pieczony, pomidor sałata, kakao

II śniadanie: naturalnie tłoczony sok  jabłko-gruszka, biała rzepa do chrupania

Obiad: szczawiowa z jajkiem, makaron z twarożkiem i polewą jogurtowo-truskawkową, kompot

Podwieczorek: hot dog z parówką z szynki, ketchup, ogórek kwaszony, herbata rumiankowa

01.10.2020r. czwartek

Śniadanie: chleb biały, razowy na zakwasie, ser topiony, kiełbasa krakowska, pomidor, papryka żółta, płatki ryżowe na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: gruszki

Obiad: zacierkowa, kasza bulgur z indykiem w warzywach, kompot

Podwieczorek: bułka wrocławska, nutella *, herbata z melisą

02.10.2020r. piątek

Śniadanie:  chleb graham, biały z masłem, humus, szynka, ogórek świeży, papryka żółta, kawa z mlekiem

II śniadanie: winogrona

Obiad: grysik na rosole z jarzynami, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z białej kapusty, lemoniada

Podwieczorek: ciasto drożdżowe*, jabłko, herbata owocowa

05.10.2020r. poniedziałek

Śniadanie: chleb razowy, biały z masłem, pasztet drobiowy, ser topiony, ogórek świeży, pomidor, płatki jęczmienne na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: winogrona

Obiad: krem z cukinii,  kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria z jogurtem greckim, kompot

Podwieczorek: babka z kaszy manny z sosem malinowym

06.10.2020r. wtorek

Śniadanie: chleb biały, orkiszowy  z masłem, jajo gotowane, kiełbasa krakowska, papryka, szczypiorek, płatki kukurydziane z mlekiem,  herbata owocowa

herbata owocowa

II śniadanie: banan

Obiad:  ogórkowa, pulpeciki drobiowe w sosie brokułowym, ryż,  sur. marchewka z jabłkiem , kompot

Podwieczorek: placki „ołatki” z dyni, herbata z miętą

07.10.2020r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, szynka, rukola, pomidor, kakao

II śniadanie: naturalnie tłoczony sok z jabłek i aronii, marchewka do chrupania

Obiad: fasolowa, kluski leniwe z serem białym, sałatka owocowa, kompot

Podwieczorek: bułka kukurydziana z masłem, warzywa do chrupania (marchew, kalarepa, papryka), herbata owocowa

08.10.2020r. czwartek

Śniadanie: bułka dyniowa z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, pomidor, zacierki na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: śliwki

Obiad: kapuśniak, gulasz wołowy, kasza gryczana, kalafior na parze, kompot

Podwieczorek: jogurt owoc. lub mus owoc., wafle ryżowe, napój cytryna z imbirem i miodem

09.10.2020r. piątek

Śniadanie: chleb graham, biały z masłem, pasta z makreli, kurczak gotowany, ogórek świeży, papryka żółta, kawa z mlekiem

II śniadanie: gruszka

Obiad: barszcz biały z kiełbaską, kotlet z jajka, ziemniaki, sałata wiosenna, lemoniada

Podwieczorek:  chałka z masłem, jabłko, napój cytryna z imbirem i miodem

Prosimy o dokładne zapoznanie się z jadłospisem, gdyż występować w nim mogą substancje alergizujące takie jak

mleko, jaja, kukurydza, pomidory, orzechy, seler, sezam, soja, gorczyca, gluten, zboża

  • Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty zastępcze m.in. mleko ryżowe, margaryna Rama Olivio.
  • Dzieci w przedszkolu mają całodzienny dostęp do spożywania wody Żywiec Perła
  • * wyrób własny

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy, należy zbadać je pod kontem alergii ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2 Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3 Ryby i produkty pochodne  Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4 Soja i produkty pochodne W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6 Seler i produkty pochodne Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7 Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8 Dwutlenek siarki Składnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym.

Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze, a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.