Jadłospis

JADŁOSPIS

04.05.2021r. wtorek

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, szynką , rukola, pomidor, kakao

II śniadanie:  winogrona rodzynkowe

Obiad: barszcz ukraiński, makaron z białym serem i polewą truskawkową, kompot

Podwieczorek: bułka wrocławska z masłem, pasztetem i ogórkiem świeżym, jabłko, herbata owocowa

05.05.2021r. środa

Śniadanie: grahamka, kajzerka z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, kiełki słonecznika, papryka czerwona, płatki  na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: sok jabłkowo-gruszkowy

Obiad: rosół z makaronem, kotlet  z piersi kurczaka panierowany z otrębami, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot

Podwieczorek: kisiel, ciasteczka b/c, borówki

06.05.2021r. czwartek

Śniadanie: chleb biały, graham z masłem, jajo gotowane, polędwica sopocka, kiełki z rzodkiewki, papryka, płatki kukurydziane na mleku herbata owocowa

II śniadanie: banan

Obiad: kartoflanka, risotto z mięsem wieprzowym, sałatka z ogórków kwaszonych z marchewką, kompot

Podwieczorek: placki z rabarbarem, herbata z miętą

07.05.2021r. piątek

Śniadanie: chleb biały z masłem, szynką, sałata zielona, rzodkiewka, papryka żółta, kawa z mlekiem

II śniadanie: winogrona rodzynkowe

Obiad: krupnik, pulpet rybny w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, lemoniada

Podwieczorek: babka z kaszy manny z musem truskawkowym, herbata owocowa

10.05.2021r. poniedziałek

Śniadanie: bułka słonecznikowo-dyniowa z masłem, ser żółty, szynka, kiełki rzodkiewki, papryka żółta, płatki jęczmienne herbata owocowa

II śniadanie: banan

Obiad: krem z marchewki z grzankami, schab z migdałami w sosie własnym, makaron kolorowy, sur. z czerwonej kapusty,  kompot

Podwieczorek:  bułka wrocławska z masłem, pastą z białej fasoli, jabłko, napój z pomarańczy, mięty           i miodu

11.05.2021r. wtorek

Śniadanie: chleb biały, razowy z masłem, pasta z jaj z jogurtem naturalnym, kiełki słonecznika, kiełbasa krakowska parzona, rzodkiewka, płatki jaglane na mleku , herbata owocowa

II śniadanie: mus owocowy

Obiad: pomidorowa z makaronem,  kotlet mielony ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot

Podwieczorek: galaretka owocowa, słomki kukurydziane z otrębami, pomarańcza 

12.05.2021r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, filet z indyka gotowany, roszpunka, papryka żółta, kakao, herbata owocowa

II śniadanie: naturalnie tłoczony sok jabłko- aronia, żurawina suszona

Obiad: zupa z czerwonej soczewicy, kluski leniwe, sałatka owocowa, kompot

Podwieczorek: bułka kukurydziana z masłem, warzywa do chrupania, napój z cytryną, imbirem i miętą

13.05.2021r. czwartek

Śniadanie: chleb biały, razowy z masłem, serek homogenizowany, brzoskwinie, pasta humus, płatki owsiane na mleku , herbata owocowa

II śniadanie: gruszki

Obiad: ogórkowa, bitki wołowe w sosie własnym, kasza gryczana, kalafior na parze, kompot

Podwieczorek: bułka wrocławska z nutellą z daktyli*, herbata z miętą

15.05.2021r. piątek

Śniadanie: chleb biały, żytni z masłem, kiełbasa krakowska, sałata, rzodkiewka, kawa z mlekiem

II śniadanie: banan

 Obiad: grysik z kaszą kukurydzianą na rosole z jarzynami, kotlet z dorsza z sezamem, ziemniaki, sur. z białej kapusty, lemoniada

Podwieczorek: ciasto zebra, jabłko, herbata rumiankowa

Prosimy o dokładne zapoznanie się z jadłospisem, gdyż występować w nim mogą substancje alergizujące takie jak

mleko, jaja, kukurydza, pomidory, orzechy, seler, sezam, soja, gorczyca, gluten, zboża

  • Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty zastępcze m.in. mleko ryżowe, margaryna Rama Olivio.
  • Dzieci w przedszkolu mają całodzienny dostęp do spożywania wody Żywiec Perła
  • * wyrób własny

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy, należy zbadać je pod kontem alergii ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2 Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3 Ryby i produkty pochodne  Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4 Soja i produkty pochodne W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6 Seler i produkty pochodne Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7 Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8 Dwutlenek siarki Składnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym.

Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze, a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.