Dataśniadanieobiadpodwieczorek
02.12.2024
Poniedziałek
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serek naturalny, wędlina, wybór warzyw.Zupa pomidorowa z makaronem. Gulasz wieprzowy, kasza gryczana, marchewka baby.Pancakes, inka, banan.

Alergeny: 1,2,3,6
03.12.2024
Wtorek

Szwedzki stół
Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, pasta z suszonych pomidorów, roszponka, żółta papryka.Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty. Nuggetsy, ziemniaki, surówka z białek kapusty i marchewki.Kisiel owocowy, biszkopciki, mandarynka.

Alergeny: 1,2,3,6
04.12.2024
Środa
Zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z buraczków, schab wyrób własny, warzywa.Krem warzywny. Makaron z musem truskawkowym i białym serem.Ryż zapiekany z bananami, ciasteczka zbożowe.

Alergeny: 1,2,3,6
05.12.2024
Czwartek

Szwedzki stół
Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, twarożek, rzodkiewka, sałata masłowa.Zupa szczawiowa z jajkiem. Indyk gotowany na parze, puree ziemniaczane, marchewka z groszkiem.Placuszki marchewkowe z sosem jogurtowym, jabłuszko.

Alergeny: 1,7
06.12.2024
Piątek

Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka, wędlina, warzywa.Zupa koperkowa z ziemniakami. Paluszki rybne, ziemniaczki z koperkiem, surówka z kapusty kwaszonej.Ciasto dyniowe, galaretka owocowa, gruszka.

Alergeny: 1,2,3,5,6
  • Dzieci w przedszkolu mają całodzienny dostęp do spożywania wody Żywiec Perła
  • Pogrubioną czcionką oznaczono występujące w posiłkach alergeny
  • Przedszkole zastrzega sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe
    ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, przyprawy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj orzechów, soi, selera i gorczycy.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011

W sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.
Skip to content