Jadłospis

JADŁOSPIS

25.05.2020r. poniedziałek

Śniadanie: grahamka, kajzerka z masłem, ser żółty, pomidor, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata owocowa

Obiad: kalafiorowa, filet z indyka z warzywami, ryż, surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną fasolką, kompot

Podwieczorek: placuszki z rabarbarem i rodzynkami, herbata owocowa

26.05.2020r. wtorek

Śniadanie:  chleb razowy z masłem, pasztetem drobiowym, rzodkiewka, płatki owsiane na mleku, herbata owocowa,

Obiad: zacierkowa, kotlet mielony, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot

Podwieczorek: jogurt owocowy lub mus owocowy, chrupki kukurydziane, nektarynki

27.05.2020r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, szynka, sałata, pomidor, kakao

Obiad: fasolowa, pierogi z twarożkiem i śmietanką, kompot

Podwieczorek: chałka z masłem, truskawki świeże, herbata owocowa

28.05.2020r. czwartek

Śniadanie: chleb orkiszowy z masłem, pasta jajem, rzodkiewka, płatki jaglane na mleku, herbata owocowa

Obiad: ogórkowa, bitki wołowe w sosie własnym, ziemniaki, surówka z  kapusty białej, kompot

Podwieczorek: ryż z jabłkiem i cynamonem, herbata owocowa

29.05.2020r. piątek

Śniadanie: chleb biały z masłem, polędwica drobiowa sałata, ogórek zielony, kawa z mlekiem

Obiad: pieczarkowa, pasta makaronowa z łososiem, ogórek małosolny, kompot

Podwieczorek: bułka wrocławska z masłem i dżemem niskosłodzonym, banan

Prosimy o dokładne zapoznanie się z jadłospisem, gdyż występować w nim mogą substancje alergizujące takie jak

mleko, jaja, kukurydza, pomidory, orzechy, seler, sezam, soja, gorczyca, gluten, zboża

  • Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty zastępcze m.in. mleko ryżowe, margaryna Rama Olivio.
  • Dzieci w przedszkolu mają całodzienny dostęp do spożywania wody Żywiec Perła
  • * wyrób własny

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy, należy zbadać je pod kontem alergii ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2 Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3 Ryby i produkty pochodne  Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4 Soja i produkty pochodne W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6 Seler i produkty pochodne Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7 Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8 Dwutlenek siarki Składnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym.

Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze, a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.