Data | śniadanie | obiad | podwieczorek |
02.12.2024 Poniedziałek | Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serek naturalny, wędlina, wybór warzyw. | Zupa pomidorowa z makaronem. Gulasz wieprzowy, kasza gryczana, marchewka baby. | Pancakes, inka, banan.Alergeny: 1,2,3,6 |
03.12.2024 WtorekSzwedzki stół | Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, pasta z suszonych pomidorów, roszponka, żółta papryka. | Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty. Nuggetsy, ziemniaki, surówka z białek kapusty i marchewki. | Kisiel owocowy, biszkopciki, mandarynka.Alergeny: 1,2,3,6 |
04.12.2024 Środa | Zacierki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z buraczków, schab wyrób własny, warzywa. | Krem warzywny. Makaron z musem truskawkowym i białym serem. | Ryż zapiekany z bananami, ciasteczka zbożowe.Alergeny: 1,2,3,6 |
05.12.2024 CzwartekSzwedzki stół | Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, twarożek, rzodkiewka, sałata masłowa. | Zupa szczawiowa z jajkiem. Indyk gotowany na parze, puree ziemniaczane, marchewka z groszkiem. | Placuszki marchewkowe z sosem jogurtowym, jabłuszko.Alergeny: 1,7 |
06.12.2024 Piątek | Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka, wędlina, warzywa. | Zupa koperkowa z ziemniakami. Paluszki rybne, ziemniaczki z koperkiem, surówka z kapusty kwaszonej. | Ciasto dyniowe, galaretka owocowa, gruszka.Alergeny: 1,2,3,5,6 |
- Dzieci w przedszkolu mają całodzienny dostęp do spożywania wody Żywiec Perła
- Pogrubioną czcionką oznaczono występujące w posiłkach alergeny
- Przedszkole zastrzega sobie prawo do drobnych zmian w jadłospisie
- Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe
( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, przyprawy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj orzechów, soi, selera i gorczycy.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011
W sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.