Jadłospis

JADŁOSPIS

Data śniadanie obiad podwieczorek
 

 

 

11.10.2021 poniedziałek

Grahamka, kajzerka z masłem, ser żółty, szynka, pomidor, kasza manna na mleku, herbata owocowa

Dieta bez mleczna:

Kasza manna  lub płatki jaglane na mleku ryżowym, grahamka, kajzerka , bułka  żytnia z margaryną Rama Olivio, szynka, pomidor

II śniadanie: Winogrona rodzynkowe

Kalafiorowa, risotto z mięsem wieprzowym, surówka z ogórka kwaszonego z marchewką, kompot

Dieta bezmleczna:

Zupa b/śmietany

Bułka wrocławska z masłem, nutellą*, herbata owocowa

Dieta bezmleczna:

nutella*b/masła, herbata owocowa

 

 

12.10.2021 wtorek

Chleb biały, razowy z masłem,

pastą z twarożku z jogurtem greckim, szczypiorkiem i rzodkiewką, szynkówka, zacierki na mleku

Dieta: bez mleczna:

Chleb biały, razowy z margaryną Rama,

szynkówka, zacierki na mleku ryżowym

II śniadanie: jabłko

Rosół z makaronem

Kotlet z piersi kurczaka, mizeria z jogurtem naturalnym, ziemniaki, kompot

Dieta bezmleczna:

Ogórki zielone

Budyń waniliowy, mus z truskawek, talarki bezcukrowe,

Dieta: bez mleczna:

Kisiel,  mus z truskawek, talarki bezcukrowe

 

 

 

 

13.10.2021 środa

Chleb wieloziarnisty z masłem, szynka, sałata zielona, pomidor, kakao

Dieta bezmleczna:

chleb wieloziarnisty, chleb razowy  z margaryną Rama, szynka, sałata zielona, pomidor, kakao na mleku ryżowym,

II śniadanie:

Naturalnie tłoczony sok jabłko- malina,  marchewka , seler naciowy do chrupania

Fasolowa, naleśniki z twarożkiem, musem gruszkowym, kompot

Dieta bezmleczna: naleśniki na mleku ryżowym  z dżemem, mus  gruszkowy, kompot

Chleb biały z masłem, pasztetem drobiowym, ogórek zielony ,śliwka napój pomarańcza z miętą i miodem
 

14.10.2021 czwartek

Chleb orkiszowy, biały z masłem,  jajo na twardo, humus, szczypiorek, rzodkiewka , płatki owsiane na mleku

Dieta bezmleczna:

Chleb orkiszowy, biały, żytni z margaryną Rama,  jajo na twardo lub humus, szczypiorek, rzodkiewka płatki owsiane na mleku ryżowym

II śniadanie: banan

Gulasz wieprzowy, kasza gryczana, surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną fasolką, kompot Drożdżówka, melon, herbata owocowa

Dieta bezmleczna:

Drożdżówka b/glutenu

15.10.2021 piątek

 

Chleb biały, żytni z masłem, szynka drobiowa, ogórek świeży, kawa z mlekiem

Dieta bezmleczna:

Chleb biały, żytni z masłem, szynka drobiowa, ogórek świeży, kawa z mlekiem ryżowym

II śniadanie: gruszki

Grysik kukurydziany na rosole, filet z morszczuka, ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty, lemoniada Zapiekane jabłko z bakaliami i kruszonką, wafle ryżowe

Napój pomarańcza z mięta i miodem

 

18.10.2021 poniedziałek

Bułka słonecznikowo-dyniowa z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, ogórek kwaszony, papryka żółta, płatki kukurydziane na mleku, herbata owocowa

Dieta bezmleczna:

Bułka słonecznikowo-dyniowa z margaryną Rama, bułka razowa, polędwica sopocka, ogórek kwaszony, papryka żółta, płatki kukurydziane na mleku ryżowym

II śniadanie: Winogrona rodzynkowe

Pomidorowa z makaronem, kotlet schabowy panierowany w otrębach żytnich, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot

Dieta bezmleczna:

Zupa b/śmietany, marchewka z groszkiem b/masła

Kisiel, jabłko, chrupki kukurydziane
19.10.2021 wtorek Chleb biały, orkiszowy z masłem, pasta z jaj z jogurtem naturalnym, szczypiorek, szynka, rzodkiewka, płatki jaglane na mleku, herbata owocowa

Dieta bezmleczna:

Chleb biały, orkiszowy z margaryną Rama, pasta z jaj , szczypiorek, szynka, rzodkiewka, płatki jaglane na mleku ryżowym

II śniadanie: banan

Barszcz czerwony,

filet z indyka z warzywami, ryż brązowy, surówka z białej kapusty, kompot

Dieta bezmleczna:

Zupa b/śmietany

Placki z jabłkiem, herbata z mięta

Dieta bezmleczna:

Placki z jabłkiem na mleku ryżowym

 

20.10.2021

środa

Chleb wieloziarnisty z masłem, schab pieczony, rukola, pomidor, kakao

 Dieta bezmleczna:

Chleb wieloziarnisty, razowy z margaryną Rama, schab pieczony, rukola, pomidor, kakao z mlekiem ryżowym

II śniadanie:

Naturalnie tłoczony sok jabłko-czarna porzeczka, suszona żurawina i morele

Szczawiowa z jajkiem, makaron ze szpinakiem i serkiem mascarpone, kompot

Dieta bezmleczna:

Zupa b/śmietany,

makaron ze szpinakiem

Bułka hot-dog  lub bułka b/g na ciepło, parówka z szynki, ogórek kwaszony, ketchup, herbata z mięta
21.10.2021 czwartek Chleb graham, biały z masłem, serek homogenizowany z brzoskwinią, filet z indyka pieczony, ogórek świeży, płatki owsiane na mleku

Dieta bezmleczna:

Chleb graham, biały, razowy z masłem, filet z indyka pieczony, ogórek świeży, płatki owsiane na mleku ryżowym

II śniadanie: śliwki

Krem z dyni z grzankami,

Pulpet w sosie własnym, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty, kompot

Dieta bezmleczna:

Zupa b/śmietany

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, napój cytryna z miętą i miodem

Dieta bezmleczna:

Drożdżówka b/glutenu

22.10.2021 piątek

 

Chleb biały razowy z masłem, pasta z makreli, pasztet drobiowy, szczypiorek, papryka czerwona, kawa z mlekiem

Dieta bezmleczna:

Chleb biały, razowy z margaryna Rama, pasta z makreli, pasztet drobiowy, szczypiorek, papryka czerwona, kawa z mlekiem ryżowym

II śniadanie: gruszka

Ogórkowa, kotlet jajeczny, ziemniaki, sałatka wiosenna, kompot

Dieta bezmleczna:

Zupa b/śmietany

Ryż z jabłkiem i cynamonem

Dieta bezmleczna:

Ryż z jabłkiem i cynamonem b/mleka

Prosimy o dokładne zapoznanie się z jadłospisem, gdyż występować w nim mogą substancje alergizujące takie jak

mleko, jaja, kukurydza, pomidory, orzechy, seler, sezam, soja, gorczyca, gluten, zboża

  • Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty zastępcze m.in. mleko ryżowe, margaryna Rama Olivio.
  • Dzieci w przedszkolu mają całodzienny dostęp do spożywania wody Żywiec Perła
  • * wyrób własny

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy, należy zbadać je pod kontem alergii ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2 Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3 Ryby i produkty pochodne  Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4 Soja i produkty pochodne W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6 Seler i produkty pochodne Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7 Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8 Dwutlenek siarki Składnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym.

Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze, a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.