Jadłospis

JADŁOSPIS

22.02.2021r. poniedziałek

Śniadanie: grahamka, kajzerka z masłem, ser żółty, polędwica drobiowa, papryka, rzodkiewka, płatki jaglane na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: banan

Obiad: pomidorowa z ryżem, kotlet mielony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot

Podwieczorek: serek homogenizowany naturalny, brzoskwinie, bułka wrocławska z masłem, napój cytryna z imbirem i miodem

23.02.2021r. wtorek

Śniadanie: chleb biały, razowy na zakwasie, jajo gotowane, kiełbasa krakowska, pomidor, papryka żółta, zacierki na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: jabłko

Obiad: kapuśniak, pulpet drobiowy w sosie brokułowym, ryż brązowy, sur. z czerwonej kapusty, kompot

Podwieczorek: kisiel, ciasteczka b/c, pomarańcza

24.02.2021r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, schab pieczony, rukola, pomidor, kakao, herbata owocowa

II śniadanie: soczek wieloowocowy, marchewka do chrupania, żurawina suszona

Obiad: zupa z czerwonej soczewicy, kluski leniwe z serem lub kopytka, sałatka owocowa kompot

Podwieczorek: hot dog z parówką z szynki, ketchup, ogórek kwaszony, herbata rumiankowa

25.02.2021r. czwartek

Śniadanie: chleb graham, biały z masłem, pasztet drobiowy, szynka, szczypior, rzodkiewka, płatki kukurydziane na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: pomarańcze

Obiad: krem marchewki z grzankami, bitki wołowe w sosie własnym, kasza kuskus, sałatka wiosenna, kompot

Podwieczorek: jogurt owocowy, kiwi , ciasteczka b/c herbata z rumiankiem

26.03.2021r. piątek

Śniadanie:  chleb graham, razowy z masłem, pasta z kiełbasy, szczypiorek, papryka żółta, kawa z mlekiem

II śniadanie: winogrona rodzynkowe

Obiad: grysik kukurydziany na rosole, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z ogórka kwaszonego z marchewki i jabłka, lemoniada

Podwieczorek: ciasto zebra*, jabłko, herbata owocowa

01.03.2021r. poniedziałek

Śniadanie: bułka dyniowo – słonecznikowa z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, pomidor, kiełki rzodkiewki, kasza manna, herbata owocowa

II śniadanie: mandarynki

Obiad: żurek z białą kiełbaską, spaghetti z mięsem wieprzowym, sałata zielona z jogurtem naturalnym

Podwieczorek: chałka z masłem, kakao

02.03.2021r. wtorek

Śniadanie: chleb biały, razowy z masłem, pasta z jaj, pasta humus, papryka, szczypiorek, płatki z mlekiem,  herbata owocowa

II śniadanie: banan

Obiad: krem z zielonego groszku z grzankami, kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot

Podwieczorek: paluch z makiem, maślanka truskawkowa

03.03.2021r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, szynka, rukola, pomidor, kakao, herbata owocowa

II śniadanie:  sok marchewkowy, suszone jabłka

Obiad: fasolowa, naleśniki z twarożkiem i śmietanką, kompot

Podwieczorek: bułka kukurydziana z masłem,  słupki warzyw do chrupania, herbata owocowa

04.03.2021r. czwartek

Śniadanie: chleb razowy, biały z masłem, twaróg półtłusty z miodem lub brzoskwinią, szynka, papryka, płatki owsiane na mleku z suszonymi morelami , herbata owocowa

II śniadanie: pomarańcze

Obiad: ogórkowa, gulasz wieprzowy, kasza gryczana, sur. z kapusty pekińskiej z kukkurydzą,  kompot

Podwieczorek: bułka wrocławska z masłem, nutellą przedszkolną*, herbata z rumiankiem

05.03.2021r. piątek

Śniadanie: chleb graham, biały z masłem, pasta z tuńczyka, pasztet drobiowy, szczypiorek, papryka żółta, kawa z mlekiem,

II śniadanie: gruszka

Obiad: pieczarkowa, kotlet jajeczny, sałata lodowa z sosem Vinegret, ziemniaki, lemoniada

Podwieczorek:  ryż z jabłkiem i cynamonem, herbata owocowa

Prosimy o dokładne zapoznanie się z jadłospisem, gdyż występować w nim mogą substancje alergizujące takie jak

mleko, jaja, kukurydza, pomidory, orzechy, seler, sezam, soja, gorczyca, gluten, zboża

  • Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty zastępcze m.in. mleko ryżowe, margaryna Rama Olivio.
  • Dzieci w przedszkolu mają całodzienny dostęp do spożywania wody Żywiec Perła
  • * wyrób własny

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy, należy zbadać je pod kontem alergii ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2 Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3 Ryby i produkty pochodne  Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4 Soja i produkty pochodne W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6 Seler i produkty pochodne Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7 Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8 Dwutlenek siarki Składnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym.

Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze, a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.