Jadłospis

JADŁOSPIS

20.01.2020r. poniedziałek

Śniadanie: chleb żytni, biały z masłem, pasztet drobiowy, szynka, ogórek świeży, papryka żółta, płatki owsiane na mleku z morelą, herbata owocowa

II śniadanie: gruszki

Obiad: krem z zielonego groszku, schab w sosie własnym, ziemniaki, buraczki, kompot

Podwieczorek: kisiel, ciasteczka b/c, żurawina suszona

21.01.2020r. wtorek

Śniadanie: bułka dyniowo-słonecznikowa z masłem, ser żółty, polędwica sopocka, rzodkiewka, pomidor, płatki kukurydziane na meku, herbata owocowa

II śniadanie: jabłko

Obiad: kartoflanka, pałka z kurczaka pieczona w ziołach, ryż paraboliczny, sałatka wiosenna, kompot

Podwieczorek: jogurt naturalny lub mus owocowy, pałki z otrębami

22.01.2020r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, schabem pieczonym, rukola, pomidor, kakao

II śniadanie: marchewka z jabłkiem

Obiad: barszcz ukraiński, kluski leniwe z serem lub kopytka, sałatka owocowa, kompot

Podwieczorek: hot dog z parówką z szynki, ogórek kwaszony, ketchup, napój z imbirem, cytryną i miodem

23.01.2020r. czwartek

Śniadanie: chleb żytni, biały z masłem, pasta z jaj, szynka, szczypiorek, kurczak gotowany, ogórek kwaszony, makaron na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: mandarynki

Obiad: kapuśniak z kwaszonej kapusty, pulpet wieprzowy w sosie pomidorowym, kasza kus kus, fasolka szparagowa na parze, kompot

Podwieczorek: paluch z makiem, napój z pomarańczą

24.01.2020r. piątek

Śniadanie:  bułka wrocławska, chleb razowy z masłem, pasta twarozkowa z jogurtem greckim, pasztet drobiowy, rzodkiewka, papryka, szczypiorek, kawa z mlekiem

II śniadanie: banan

Obiad: krupnik z kaszą jaglaną, pasta makaronowa z łososiem, ogórek kwaszony, lemoniada

Podwieczorek: ciasto piernik, jabłko, herbata z melisą

27.01.2020r. poniedziałek

Śniadanie: grahamka, kajzerka z masłem, ser żółty, szynka, rzodkiewka, pomidor, płatki ryzowe na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: winogrona

Obiad: zacierkowa, risotto z mięsem drobiowym, sałatka z ogórków kwaszonych, kompot

Podwieczorek: chałka z masłem, jabłko, herbata z miętą

28.01.2020r. wtorek

Śniadanie: chleb orkiszowy, biały z masłem, serkiem homogenizowanym, brzoskwinie, kiełbasa szynkowa, papryka czerwona, płatki jaglane na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: jabłko

Obiad: rosół z makaronem, pulpet drobiowy z indyka w sosie brokułowym, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot

Podwieczorek; budyń malinowy lub kisiel, ciasteczka b/c

29.01.2020r. środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem, szynka, sałata, pomidor, kakao

II śniadanie:  sok multiwitamina, biała rzodkiew do chrupania

Obiad: grochowa, makaron ze szpinakiem i serkiem mascarpone, kompot

Podwieczorek: bułka wrocławska z nutellą z daktyli, herbata owocowa

30.01.2020r. czwartek

Śniadanie: chleb razowy, biały z masłem, jajem, kiełbasa szynkowa, szczypiorek, papryka, kasza manna na mleku, herbata owocowa

II śniadanie: gruszki

Obiad: barszcz biały z kiełbaską, makaron zapiekany z mięsem mieszanym, surówka z czerwonej kapusty, kompot

Podwieczorek: tosty pszenne na ciepło, ser żółty, szynka, ketchup papryka, napój pomarańcza z miętą i miodem

31.01.2020r. piątek

Śniadanie: chleb żytni wieloziarnisty z masłem, indyk gotowany, sałata, ogórek świeży, kawa z mlekiem

II śniadanie: pomarańcze

Obiad: ryżanka, filet z morszczuka, ziemniaki, surówka z białek kapusty, lemoniada

Podwieczorek: ciasto drożdżowe, kiwi, herbata z rumiankiem

Prosimy o dokładne zapoznanie się z jadłospisem, gdyż występować w nim mogą substancje alergizujące takie jak

mleko, jaja, kukurydza, pomidory, orzechy, seler, sezam, soja, gorczyca, gluten, zboża

  • Dzieci z dietą bezmleczną otrzymują produkty zastępcze m.in. mleko ryżowe, margaryna Rama Olivio.
  • Dzieci w przedszkolu mają całodzienny dostęp do spożywania wody Żywiec Perła
  • * wyrób własny

Drodzy Rodzice!
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni używane są alergeny.
Alergen – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).
Alergia pokarmowa– (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.
Objawy typowej alergii pokarmowej to: atopowe zapalenie spojówek, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka atopowa, świszczący oddech, przewlekły katar, biegunka, utrata przytomności i inne.
Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy, należy zbadać je pod kontem alergii ( powyższe objawy mogą być skutkiem również innych schorzeń nie związanych z alergią lub innej alergii niż pokarmowa).
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Pojawia się w następujących posiłkach i produktach:
1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne W postaci pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego, razowego, graham, orkiszowego, sojowego, chrupkiego (oprócz ryżowego i kukurydzianego), wafli wielozbożowych, panierki klasycznej z bułki tartej, w postaci kasz: jęczmiennej, kus kus, manny, płatków: jęczmiennych, owsianych, kukurydzianych (ze słodem jęczmiennym), Musli, makaronu pszennego białego i razowego, groszku ptysiowego, grzanek, innych produktów na bazie mąki pszennej (wypieki, zacierek, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi, wybrane zupy do zaprawy).
2 Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, składnik past do kanapek, dodatek do wybranych zup (szpinakowej, barszczu białego, botwinki), składnik kotletów mięsnych, półmięsnych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów, składnik majonezu.
3 Ryby i produkty pochodne  Składnik drugiego dania, składnik past śniadaniowych/podwieczorkowych.
4 Soja i produkty pochodne W postaci mleka sojowego (alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej)
5 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Składnik zup mlecznych na bazie mleka krowiego, składnik wybranych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem śmietany, dodatek do kanapek i dań w postaci masła, sera białego, sera wiejskiego, sera żółtego, jogurtu naturalnego, śmietany (pierogi leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- śmietanowe).
6 Seler i produkty pochodne Składnik zup, składnik wybranych surówek, dodatek do warzyw w rybie po grecku.
7 Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań, składnik panierek w wybranych daniach obiadowych.
8 Dwutlenek siarki Składnik owoców suszonych.

Naszym celem jest zdrowe żywienie dzieci, dlatego większość potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym.

Działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze, a warzywa nie tracą koloru, zachowując witaminy i minerały.